Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Παρος Αξιοθεατα / Σπήλαιο Νυμφών

Το Σπήλαιο των Νυμφών είναι ουσιαστικά μια από τις τρεις εισόδους, η νότια,  στο αρχαίο λατομείο της Πάρου. Το λατομείο βρίσκεται κοντά στο χωριό Μαράθι (συμβουλευτείτε το χάρτη).
Το παριανό μάρμαρο εξορυσσόταν εδώ από τους αρχαίους χρόνους έως το 1881, και είναι από τα καλύτερα στο κόσμο. Οι έρευνες έδειξαν ότι η διαφάνεια του, δηλαδή το βάθος στο οποίο φτάνει το φώς, φτάνει τα 7 εκατοστά. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να γνωρίζετε ότι το μάρμαρο από τα λατομεία της Πεντέλης έχει διαφάνεια έως 1,5 εκατοστά.
Το μάρμαρο από το Σπήλαιο των Νυμφών και φυσικά από τις άλλες δυο στοές, εξαγόταν όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων, στην κατασκευή του Παρθενώνα, του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, του ναού του Απόλλωνα στη Δήλο, της αρχαίας αγοράς στην Αθήνα κ.α. Η χάρη του μαρμάρου έφτασε έως την Βενετία και την Κωνσταντινούπολη όπου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της μονής των Βλαχερνών.
Το μάρμαρο της Πάρου, αποτελούσε την πρώτη ύλη για τους ντόπιους γλύπτες, όπως ο Σκόπας ο Πάριος και Αγοράκριτος. Τα πιο γνωστά έργα κατασκευασμένα από το μάρμαρο εξορισμένο από το Σπήλαιο των Νυμφών και το λατομείο του Μαραθίου είναι η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Νίκη του Παιωνίου κ.α.
Οι στοές του λατομείου της Πάρου έχουν συνολικό μήκος 190 μ. Το Σπήλαιο των Νυμφών είναι το πιο μεγάλο, πιο εντυπωσιακό και πιο ασφαλές. Αν αποφασίσετε να το εξερευνήσετε, φροντίστε να έχετε μαζί σας φακούς και αν δεν συνοδεύστε από κάποιον ντόπιο ή άτομο που το έχει επισκεφτεί, καλό θα ήταν να μην φτάσετε πολύ βαθιά. Οι στοές είναι εκτεθειμένες στου παράγοντες της φύσης για αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αν μετά την επίσκεψη σας στο Σπήλαιο των Νυμφών θέλετε να συνεχίσετε να ανακαλύπτετε την Πάρο, μπορείτε να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο και να κατευθυνθείτε νότια προς το ορεινό χωριό Λεύκες. Στη συνέχεια μπορείτε να καταλήξετε στην ήσυχη παραλία του Μώλου ή του Καλόγερου στις ανατολικές ακτές της Πάρου. Εκεί θα απολαύσετε το μπάνιο σας με θέα τη Νάξο, χωρίς να σας ενοχλούν τα κύματα που προκαλούν τα καλοκαιρινά Μελτέμια.



Σχόλια

Τα Brands Μας