Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Παρος Αξιοθεατα / Σπήλαιο Αντιπάρου

Το σπήλαιο στην Αντίπαρο δεν είναι μόνο ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού και της Πάρου, αλλά και των Κυκλάδων. Η εντυπωσιακή είσοδος στο σπήλαιο βρίσκεται 170 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Εκεί σας υποδέχεται το γραφικό ξωκλήσι του Αη Γιάννη, το οποίο επικοινωνεί με ακόμα ένα μικρότερο, αυτό της Ζωοδόχου Πηγής. Το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής είναι πιο παλιό και χτίστηκε πριν από 350 χρόνια περίπου. Στην είσοδο αυτού του αξιοθέατου, σας καλωσορίζει και σας προϊδεάζει ένας πελώριος σταλαγμίτης. Ονομάζεται Πελώρια Κεντρική Κολώνα και είναι ο αρχαιότερος στην Ευρώπη.  
Το σπήλαιο της Αντιπάρου έχει έκταση 5.600 τετραγωνικά μέτρα, έχει βάθος 85 μ. και όταν θα το εξερευνείτε, θα χρησιμοποιήσετε τις τσιμεντένιες σκάλες, είναι περίπου 411 σε αριθμό. Η εσωτερική θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερή στους, περίπου, 15 βαθμούς Κελσίου.
Ο χώρος αυτός, γεμάτος με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αποκαλείται από τους ντόπιους ως «Καταφύγιο». Αυτό γιατί από τους αρχαίους χρόνους, έως τον εικοστό αιώνα, αποτελούσε το σημείο φυγής στους πολέμους. 
Το σπήλαιο αποτελείται από τρεις αίθουσες. Η πρώτη αίθουσα ονομάζεται "Θάλαμος των πέτρινων καταρρακτών" και είναι πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες οι οποίοι μοιάζουν με καταρράκτες.
Η δεύτερη αίθουσα είναι η πιο πλούσια και πιο εντυπωσιακή. Βρίσκεται 85 μ. από την είσοδο του σπηλαίου και ονομάστηκε "Θάλαμος του καθεδρικού ναού". Εδώ πραγματοποιήθηκε το 1673 η Χριστουγεννιάτικη λειτουργία από τον Μαρκήσιο ντε Ντουανέλ. Στην δεξιά πλευρά της αίθουσας θα δείτε μεγάλο αριθμό λευκών σταλαγμιτών και σταλακτιτών που μοιάζουν με πολυελαίους που κρέμονται από το «ταβάνια» του σπηλαίου. Επίσης, στην αίθουσα αυτή βρίσκεται ο γνωστός σχηματισμός "Μαύρος Καταρράκτης" και ο σταλαγμίτης "Αγία Τράπεζα". Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και μια μικρή αίθουσα, που ονομάζεται "Αίθουσα του Βαράθρου" (θεωρείται κομμάτι της δεύτερης) στην οποία θα θαυμάσετε το σταλαγμίτη που ονομάστηκε "Ομπρέλα".
Η τρίτη και τελευταία αίθουσα ονομάζεται «Βασιλική». Η ονομασία αυτή προέρχεται από την επιγραφή που χάραξαν εκεί ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας στο σπήλαιο σας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο έως την λίθινη εποχή.

Το σπήλαιο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, από τις 10:00 έως τις 18:00. Το κόστος του εισιτηρίου είναι στα 5€ και τα παιδιά έχουν 50% έκπτωση. Είναι σημαντικό ο κάθε επισκέπτης να συμβιβαστεί με τους κανόνες οι οποίοι επιβάλλονται για την ασφάλεια καθώς και την διατήρηση του αξιοθέατου. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι λόγω του υψηλού επιπέδου της υγρασίας, απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.



Σχόλια

Τα Brands Μας