Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Παρος Αξιοθεατα / Κοιλάδα Πεταλούδων

Η Κοιλάδα Πεταλούδων στη Πάρο είναι ένα λιγότερο δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού, αλλά αποτελεί μοναδικό μέρος των Κυκλάδων. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου και νοτιοανατολικά από το Παρασπόρο. Η  Κοιλάδα Πεταλούδων αποτελεί βιότοπο και διαφέρει από κατά πολύ από τις εικόνες που συνηθίζεται να βλέπουμε στη Πάρο. Το τοπίο είναι καταπράσινο, με αγριελιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, κισσούς και οπωροφόρα. Εκεί θα βρείτε και φυσική πηγή.
Οι πεταλούδες που επισκέπτονται την κοιλάδα για να ζευγαρώσουν, είναι οι Paνaxia Quadripunctaria της οικογένειας Arctiidae. Τα χρώματα τους είναι πολύ εντυπωσιακά, καφέ - μαύρο με κιτρινόλευκα περιθώρια και λωρίδες. Όταν πετάνε, εμφανίζονται δύο κόκκινα πίσω φτερά. Οι πεταλούδες αυτές πετάνε μόνο τη νύχτα. Η μετανάστευση προς την κοιλάδα στη Πάρο ξεκινάει στα μέσα Ιουνίου και ολοκληρώνεται των Αύγουστο, όπου παραμένουν έως των Σεπτέμβριο. Τον μήνα αυτόν αρχίζει η μαζική αναχώρηση προς αναζήτηση κατάλληλου μέρους για γέννηση αυγών των Οκτώβριο. Οι πεταλούδες γενούν τα αυγά τους, περίπου εκτατό η κάθε μια, και στην συνέχεια πεθαίνουν. Η πλέον ώριμες πεταλούδες στα μέσα του επόμενου Ιουνίου, έρχονται στην Κοιλάδα Πεταλούδων για ζευγαρώσουν και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
Οι πεταλούδες, κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς τρέφονται μόνο το χειμώνα και αποθηκεύουν λίπος για τους καλοκαιρινούς μήνες, μένουνοντας ακούνητες κατά την διάρκεια της ημέρας. Μετατοπίζονται μόνο ακολουθώντας την θερμότητα από τις ακτίνες του ήλιου.
Είναι πολύ σημαντικό, οι επισκέπτες της Κοιλάδας των Πεταλούδων, να αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η ησυχία κατά την διάρκεια της περιήγησης τους. Οι πεταλούδες μπορεί να τρομάξουνε και να πετάξουνε, καταναλώνοντας έτσι την αποθηκευμένη ενέργεια, η οποία τους χρειάζεται για την αναπαραγωγή τους.
Η περιοχή της Κοιλάδας των Πεταλούδων διαθέτει και άλλα ενδιαφέρον αξιοθέατα όπως βυζαντινό νερόμυλο, Πύργο των Αλησαφηδών, την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου και την Μονή Μεταμορφώσεως.



Σχόλια

Τα Brands Μας