Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Αρχαιολογικοι Χωροι Παρου / Αρχαίο Νεκροταφείο - Παροικιά

Το Αρχαίο Νεκροταφείο Πάρου βρίσκεται στην Παροικιά, σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετείται κατά μήκος της παραλιακής οδού ανατολικά του λιμανιού προς την παραλία Λιβάδια που είναι και η κεντρική παραλία της πρωτεύουσας της Πάρου.

Το Αρχαίο Νεκροταφείο Πάρου θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα στις Κυκλάδες και το Αιγαίο. Ήταν το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Παροικιάς και η περίοδος λειτουργίας του χρονολογείται από τον 8ο αι. π.Χ. έως το 2ο αι. μ.Χ..

Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα του νεκροταφείου, βρέθηκαν το 1960 από τον Νίκο Ζαφειρόπουλο. Οι εντατικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1983, οι οποίες έφεραν στο φώς αυτό το κεντρικό αξιοθέατο της Παροικιάς και σήμερα έχει την μορφή του αρχαιολογικού πάρκου.

Οι περισσότεροι τάφοι και ο χώρος στον οποίο βρίσκονται χωρίζονται με τοίχους. Οι ταφές στο αρχαίο νεκροταφείο πραγματοποιούνταν με τρεις τρόπους, ανάλογα με την περίοδο, σε αγγεία, μαρμάρινες σαρκοφάγους και κιβωτιόσχημους τάφους.

Όταν επισκεφθείτε το νεκροταφείο, θα παρατηρήσετε μαρμάρινους σαρκοφάγους των οποίων οι μαρμάρινες καλύπτρες μοιάζουν με στέγες σπιτιών. Αξίζει να γνωρίζετε ότι επειδή οι ίδιες κατασκευές βρέθηκαν και στη Θάσο, η οποία ήταν αποικία της Πάρου, θεωρείται ότι ο τύπος αυτού του τάφου ήταν χαρακτηριστικός της Πάρου τουλάχιστον κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα σε αυτόν τον ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο, είναι ο ομαδικός τάφος από σχιστόπλακες, μέσα στον οποίο βρέθηκαν τριάντα αμφορείς, συνοδευόμενοι από αγγεία και σκύφους, με υπολείμματα καύσης των νεκρών, κάτι το οποίο ήταν συνηθισμένο κατά την γεωμετρική περίοδο (1100 π.Χ. έως το 750 π.Χ.). Το έτος 2000 κατά την διάρκεια των ανασκαφών, ήρθε στο φώς ένα δεύτερο πολυάνδριο, μέσα στο οποίο βρέθηκαν 100 αγγεία. Επίσης, μπροστά από αυτόν τον ομαδικό τάφο, βρέθηκε μια εντυπωσιακή επιτύμβια στήλη των αρχαϊκών χρόνων, ύψους 3 μέτρων.

Αλλα δυο σημαντικά ευρήματα στο Αρχαίο Νεκροταφείο Πάρου, είναι δυο μαρμάρινες στήλες. Η μία, η οποία χρονολογείται περί του 5ου αι. π.Χ., «άνηκε» στο αγγείο με το όνομα Νικώ, που ήταν και το όνομα της νεκρής.

Στο χώρο του νεκροταφείου υπάρχει και εκθετήριο μέσα στο οποίο μπορείτε να θαυμάσετε διάφορα ευρήματα, το οποία χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης, όπως αγγεία στα οποία απεικονίζονται σκηνές από μάχες και είναι μοναδικά στο είδος τους.

Για να λάβετε τις πιο έγκυρες πληροφορίες για την Πάρο και για το Αρχαίο Νεκροταφείο Πάρου, μιλήστε με έναν ντόπιο κάτοικο της Πάρου μέσω του live chat! 
 



Σχόλια

Τα Brands Μας