Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Μουσεια Παρου / Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα του νησιού. Η οικοδόμηση του μουσείου ξεκίνησε την δεκαετία του ‘50 και ολοκληρώθηκε το 1960. Αποτελείται από 2 αίθουσες και υπαίθριο χώρο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου διαθέτει μια συλλογή ευρημάτων από πολλά «κομμάτια» της ιστορίας τόσο της Πάρου, όσο και της κοντινής Αντιπάρου η οποία και αυτή, έπαιζε σημαντικό ρόλο στην αρχαιότητα. Το φάσμα της ιστορίας από την νεολιθική εποχή έως την πρωτοχριστιανικούς χρόνους, που καλύπτει το μουσείο, είναι κάτι το οποίο πρέπει να δείτε αν επισκεφτείτε την Παροικιά.
Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι η Νίκη της Πάρου, ένα μαρμάρινο άγαλμα του 470 π.Χ. ύψους 1,35μ το οποίο βρέθηκε στο Κάστρο της Παροικιάς, το άγαλμα της Γοργούς (το μυθικό τέρας, το οποίο μετέτρεπε τους ανθρώπους σε αγάλματα όταν το κοιτούσαν στα μάτια) του 6ου αιώνα π.Χ, με ύψος 1,35μ το οποίο βρέθηκε το 1993 στην Παροικιά και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, το άγαλμα της Αρτέμιδος του 490 π.Χ., της μεγαλύτερης αδελφής του Απόλλωνα, ύψους 2,74μ, το οποίο βρέθηκε στο Δήλιο της Πάρου και ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην Παναγία Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα.
Το μουσείο διαθέτει επίσης: δύο ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες από τον 6ο αιώνα που βρέθηκαν στον χώρο της Καταπολιανής, οι οποίες απεικονίζουν τον Αρχίλοχο η μία και ένα λιοντάρι η άλλη που κατατρώει έναν ταύρο, άγαλμα ένθρονης θεάς το οποίο βρέθηκε στην Αγκαιριά Πάρου, μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο από τον 6ο αιώνα πάνω στο οποίο αναφέρονται επιγραφές από την ίδρυση του μνημείου, άγαλμα ένθρονης θεάς ύψους 1.57 μ, ειδώλιο γυναικείας μορφής από την νεολιθική εποχή το οποίο βρέθηκε στην βραχονησίδα Σάλιαγκος που βρίσκεται μεταξύ της Πάρου και Αντιπάρου, άγαλμα κόρης με χιτώνα του 6ου αιώνα κατασκευασμένο από μάρμαρο το οποίο βρέθηκε στα Πρωτόρια Νάουσας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου είναι ένα από τα αξιοθέατα του νησιού και πρέπει να το επισκεφτείτε.

Ώρες λειτουργίας: 8:00 έως τις 15:00 καθημερινά, εκτός Δευτέρας.
2284021232

Για να λάβετε τις πιο έγκυρες πληροφορίες για την Πάρο και για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, μιλήστε με έναν ντόπιο κάτοικο της Πάρου μέσω του live chat!    

 



Σχόλια

Τα Brands Μας