Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Ημερησιες Εκδρομες στη Παρο / Ποδηλασία στη Πάρο

 

Αν είστε λάτρες της ποδηλασίας, τότε η Πάρος δεν θα σας απογοητεύσει. Η διαδρομές που θα βρείτε στο νησί είναι αρκετές ώστε να χορτάσετε περιπέτειες και να ικανοποιήσετε την αίσθηση της εξερεύνησης. Η Πάρος έχει να προσφέρει πολλά τόσο στους καλά γυμνασμένους ποδηλάτες, στους οποίους αρέσει η ποδηλασία στα βουνά, όσο και στους λάτρες της απλής βόλτας πάνω σε ασφαλτόδρομο. Ο επαρχιακός δρόμος ο οποίος κάνει τον κύκλο της Πάρου, έχει μήκος περίπου 55 χιλιόμετρα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι υψομετρικές διαφορές δεν είναι πολλές κάνοντας έτσι την ποδηλασία λιγότερο κουραστική.

Οι λάτρεις του mountain bike έχουν να επιλέξουν σχεδόν άπειρους χωματόδρομους, τόσο στην ακτογραμμή της Πάρου, όσο και στην ενδοχώρα ανάμεσα στα βουνά.

Φυσικά δεν χρειάζεται να περιοριστείτε σε ένα νησί. Αν η φυσική κατάσταση το επιτρέπει, μπορείτε να φτάσετε στην Πούντα και από εκεί να πάρετε το καραβάκι για Αντίπαρο όπου επίσης υπάρχουν όμορφα τοπία και παραλίες, έτοιμες προς εξερεύνηση.

Προτάσεις για ποδηλασία

Οι προτάσεις μας για ποδηλασία στη Πάρο είναι περιορισμένες καθώς οι συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν είναι αρκετοί. Για την ασφαλή περιήγηση της Πάρου πρέπει να λάβετε πάντα υπόψη την φυσική σας κατάσταση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να είστε κατάλληλα προστατευμένοι από τον ήλιο, να φοράτε κράνος και να έχετε πάντα μαζί σας την κατάλληλη ποσότητα νερού και κάποιο σνακ για ώρα έκτακτης ανάγκης. Να έχετε μαζί σας κινητό το οποίο θα έχει ενσωματωμένη συσκευή GPS ή έναν χάρτη της Πάρου.

Παροικιά – Αλυκή

Η ποδηλασία από την πρωτεύουσα της Πάρου, την Παροικιά, έως την Αλυκή, έχει μήκος 12 χιλιόμετρα και συνδυάζει πολλές εναλλαγές τοπίου. Ξεκινώντας από τον επαρχιακό δρόμο, η διαδρομή συνοδεύεται από πράσινο τοπίο μαζί με τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια και αρκετή κίνηση, καθώς η Παροικιά αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Πάρου. Από ένα σημείο και μετά η θέα αλλάζει και πλέον στο δεξί σας χέρι θα βλέπετε την θάλασσα. Η πρώτη περιοχή που θα συναντήσετε λέγεται Παρασπόρος. Αν θέλετε, μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία του Παρασπόρου, αλλά αυτό θα σας βγάλει από την διαδρομή σας καθώς πρέπει να κατευθυνθείτε δυτικά, όπως υποδεικνύουν οι ταμπέλες. Αφήνοντας τον οικισμό, ο δρόμος απομακρύνεται από την θάλασσα παίρνοντας νότια διεύθυνση προς την ενδοχώρα. Μετά την περιοχή Κουκουμαυλες και λίγο πριν το Σαρακίνικο, θα δείτε μια τα ταμπέλα η οποία οδηγεί προς τις Πεταλούδες (Butterfly Valley). Μετά το σημείο αυτό, ο δρόμος παίρνει κατηφορική κλήση κάνοντας την ποδηλασία πιο ξεκούραστη. Όταν συναντήσετε την ταμπέλα που οδηγεί προς το κάμπινγκ της Αγίας Ειρήνης μπορείτε να στρίψετε δεξιά έτσι ώστε να φτάσετε στην ομώνυμη παραλία. Μικρή σε μέγεθος, αλλά πολύ όμορφη και κατάλληλη για μια γρήγορη βουτιά. Φτάνοντας στο Σαρακίνικο θα βλέπετε πλέον την Αντίπαρο και θα συναντήσετε ταμπέλα η οποία δείχνει τον δρόμο προς την Πούντα, το μικρό λιμάνι από το οποίο αναχωρούν καραβάκια προς αυτό το μικρό και όμορφο νησί. Εκεί μπορείτε να κάνετε μια παρέκκλιση για ένα καφέ με θέα την Αντίπαρο και το λιμάνι. Η απόσταση από τον κεντρικό δρόμο έως την Πούντα είναι περίπου 2 χιλιόμετρα.

Συνεχίζοντας προς την Αλυκή, σίγουρα θα σταματήσετε για να βγάλετε φωτογραφίες της Αντιπάρου και των μικρών βραχονησίδων οι οποίες φαίνονται ξεκάθαρα από τον κεντρικό δρόμο. Λίγο λεπτά ποδηλασίας παρακάτω, βρίσκεται η περιοχή Σωτήρες και από εκεί η Αλυκή απέχει πια μόλις 7 χιλιόμετρα. Στο κομμάτι αυτό θα απολαύσετε την φυσική ομορφιά της Πάρου. Ο δρόμος έχει λίγες υψομετρικές διαφορές έως την μεγάλη κατηφόρα και δεν θα χρειαστεί να στρίψετε πουθενά. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, θα ξέρετε ότι απέχετε πλέον λιγότερο από 2 χιλιόμετρα, από τον τελικό σας προορισμό. Ακολουθώντας τις ταμπέλες προς την Παραλία Αλυκής, θα φτάσετε στο γραφικό λιμανάκι του χωριού, στο οποίο θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες και καφετέριες, καθώς και μια αμμουδερή και ήσυχη παραλία.

Μήκος: 12 χιλ

Χρόνος: 1 ώρα 10 λεπτά

Αλυκή – Πίσω Λιβάδι

Η διαδρομή από την Αλυκή έως το Πίσω Λιβάδι, έχει μήκος 17 χιλιόμετρα (το ένα σκέλος). Το κομμάτι αυτό καλύπτει σχεδόν όλη την νότια και νοτιοανατολική Πάρο, και στο μεγαλύτερο μέρος του δρόμου θα έχετε θέα την θάλασσα και τις όμορφες, λιγότερο τουριστικές, παραλίες.

Αφήνοντας την Αλυκή, για μια μικρή απόσταση, θα σας συνοδεύουν οι εξοχικές κατοικίες, χτισμένες αραιά, με καταπράσινες αυλές, μετά θα έχετε αριστερά και δεξιά σας μόνο χωράφια και την αίσθηση της παριανής φύσης. Μετά από περίπου 1 χιλιόμετρο θα ξεκινήσει η κατηφόρα και θα βλέπετε μπροστά σας την θάλασσα. Όταν θα αρχίσετε να συναντάτε και πάλι σπίτια σημαίνει ότι πλησιάζετε στην πρώτη παραλία της διαδρομής, την παραλία του Φάραγκα, η όποια απέχει από την Αλυκή 2,5 χιλιόμετρα. Εκεί μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας βουτιά. Για να φτάσετε στην παραλία θα στρίψετε δεξιά στο χωματόδρομο όπου υπάρχει ταμπέλα.

Συνεχίζοντας τον δρόμο ανηφορικά, με θέα τον κόλπο στα δεξιά σας μαζί με την χαμηλή βλάστηση, θα φτάσετε στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο. Εκεί θα στρίψετε δεξιά. Ανεβαίνοντας την ανηφόρα, η θέα θα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή. Εκεί που θα ξεκινήσει η κατηφόρα, η οποία θα σας ξεκουράσει, θα βλέπετε ήδη στο βάθος το νησί της Νάξου. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Τρυπητή. Εκεί υπάρχουν δυο παραλίες, αυτή της Τρυπητής και η παραλία Γλυφά. Θα τις βρείτε στρίβοντας δεξιά στο χωματόδρομο, όταν δείτε την ταμπέλα και μετά θα συναντήσετε μια διχάλα, όπου αριστερά θα πάτε προς Γλυφά και δεξιά προς την Τρυπητή. Μετά τις παραλίες, ο κεντρικός δρόμος κατευθύνεται προς την ενδοχώρα. Εκεί θα βρείτε μόνο ελάχιστα σπίτια και το κύριο χαρακτηριστικό είναι η άγρια φυσική ομορφιά. Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περιοχή του Αγίου Ιωάννη Τρυπητή, θα φτάσετε στον οικισμό Γλυφά όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε ή ακλουθώντας τον κεντρικό δρόμο, να στρίψετε αριστερά εκεί που υποδεικνύει η ταμπέλα, προς την παραλία του Λολαντώνη, η οποία απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο κατηφορικά.

Μετά τα Γλυφά, η επόμενη σας στάση θα είναι στον πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό Δρυός, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Πριν φτάσετε εκεί θα διασχίσετε τον οικισμό Πυργάκι. Στον Δρυό, μπορείτε να κατεβείτε στο παραθαλάσσιο πεζοδρόμιο, στρίβοντας αριστερά από τον κεντρικό δρόμο ή να βγάλετε φωτογραφίες στο γραφικό εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο, σχεδόν στη μέση του χωριού.

Το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος που θα συναντήσετε στην διαδρομή σας, θα είναι η γνωστή παραλία της Χρυσής Ακτής μετά από 2 χιλιόμετρα. Γνωστή για της τέλειες συνθήκες για windsurfing, η μεγάλη σε μήκος χρυσή αμμουδιά είναι κατάλληλη για ένα σύντομο και δροσιστικό μπάνιο. Πάνω στον κεντρικό δρόμο υπάρχει ταμπέλα η οποία σας οδηγεί στην παραλία.

Το Πίσω Λιβάδι απέχει από την Χρυσή Ακτή μόλις 4 χιλιόμετρα. Ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό βρίσκεται η γνωστή παραλία Πούντα και μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν το κεντρικό λιμάνι του Πίσω Λιβάδι, βρίσκεται η παραλία του Λογαρά. Για να κόψετε δρόμο, στρίψτε δεξιά όταν δείτε την ταμπέλα προς Λογαρά και κατευθυνθείτε κατηφορικά έως ότου φτάσετε στην παραλία. Από εκεί κινούμενοι προς τα βόρεια, θα βρείτε πέρασμα στο παραλιακό δρόμο που οδηγεί προς το Πίσω Λιβάδι. Το χωριό αυτό είναι γνωστό για τα εξαιρετικά πιάτα θαλασσινών και ψαριών, τα οποία αλιεύονται την ίδια μέρα από ντόπιους ψαράδες.

Την παραπάνω διαδρομή μπορείτε να την προσαρμόσετε στα μέτρα σας, να την χωρίσετε σε κομμάτια τα οποία θα εκτελείτε σε διαφορετικές μέρες.

Μήκος: 17χιλ

Χρόνος: 1 ώρα 45 λεπτά

Νάουσα – Αμπελάς

Η ποδηλασία από την Νάουσα προς τον Αμπελά είναι σύντομη και δεν περιλαμβάνει παραθαλάσσια διαδρομή. Ξεκινώντας από το γεφυράκι της Νάουσας και πιο συγκεκριμένα, από το παρκινγκ το οποίο βρίσκεται ακριβώς έξω από ένα υποκατάστημα τράπεζας και ένα περίπτερο, ανεβαίνετε τον πλακόστρωτο δρόμο, ο οποίος από ένα σημείο και μετά στενεύει και θα βρίσκεστε ανάμεσα στο παλιά σπίτια του χωριού. Όταν φτάσετε στην διχάλα, θα ακολουθήσετε τον αριστερό δρόμο, όπως δείχνει η ταμπέλα. Εκεί θέλει προσοχή καθώς ο δρόμος είναι στενός. Μετά από ένα πρακτορείο καυσίμων, ο δρόμος παίρνει την κατηφόρα όπου εσείς συνεχίζετε ευθεία. Εκεί θα έχετε και την πρώτη σας επαφή με την φύση, καθώς τα σπίτια γίνονται όλο και πιο αραιά. Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα, θα δείτε μια ταμπέλα η οποία δείχνει τον δρόμο προς Αμπελά, όπου θα στρίψετε αριστερά. Μετά την ανηφόρα θα δείτε μπροστά σας τα πρώτα εντυπωσιακά σπίτια. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μια μεγάλη κατηφόρα. Δεν θα στρίψετε πουθενά, θα συνεχίσετε ευθεία με τα παριανά χωράφια να σας συνοδεύουν και από τις δύο πλευρές. Κάποια στιγμή, θα βρεθείτε μπροστά από μια διχάλα χωρίς ταμπέλα και εκεί θα πάρετε τον αριστερό (μεγαλύτερο) δρόμο. Από εκεί, ο Αμπελάς απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο. Συνεχίζοντας την κατηφόρα θα φτάσετε στην παραθαλάσσια πλατεία, όπου βρίσκεται το μικρό λιμανάκι του χωριού μαζί με την παραλία και τις ταβέρνες.

Μήκος: 4χιλ

Χρόνος: 20 λεπτά

Νάουσα – Σαντα Μαρια

Η ποδηλασία από την Νάουσα στη Σαντα Μαρια είναι πολύ ευχάριστη γιατί το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι παραθαλάσσιο και μπορείτε να κάνετε πολλές στάσεις για γρήγορο και δροσερό μπάνιο. Βάζοντας ως αφετηρία ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νάουσας, την εκκλησία Κοίμησης Θεοτόκου και πιο συγκεκριμένα το πίσω μέρος της, ακολουθείτε τον πλατύ κατηφορικό δρόμο προς την διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο, όπου θα στρίψετε αριστερά. Μετά από λίγα λεπτά θα συναντήσετε την πρώτη παραλία, τους Αγίους Αναργύρους. Συνεχίζοντας πάνω στο δρόμο, ο οποίος μετά το πέρας της παραλίας στρίβει στην ενδοχώρα, θα συναντήσετε μια διχάλα χωρίς ταμπέλα. Στο σημείο αυτό, θα στρίψετε αριστερά και μετά από λίγα λεπτά ανηφόρας, θα δείτε την καμινάδα του εργοστασίου ρεύματος. Μετά το εργοστάσιο, και την κατηφόρα, λίγο πριν τα πρώτα σπίτια, θα συναντήσετε την παραλία του Ξιφαρά, μήκους μόλις λίγων μέτρων. Μετά τον Ξιφαρά, υπάρχει μια ανηφόρα και αμέσως κατηφόρα, στο τέλος της οποία θα βρείτε άλλη μια παραλία, μικρή σε μήκος με χρυσή άμμο. Αμέσως μετά την παραλία θα βρείτε άλλη μια διχάλα, όπου θα ακλουθήσετε τον παραλιακό δρόμο. Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα θα δείτε στο βάθος την πανέμορφη παραλία της Λάγκερης πριν εξαφανιστεί πίσω από τις παραθαλάσσιες κατοικίες. Στο σημείο αυτό θα βρίσκεστε ανάμεσα στους κήπους οι οποίοι σταματάνε στο χαμηλό τείχος του δρόμου και από τις δυο πλευρές. Μετά ο δρόμος παίρνει βορειοανατολική κατεύθυνση προς την Σάντα Μαρία, η οποία απέχει πλέον μόνο 1 χιλιόμετρο. Μετά την ελαφριά ανηφόρα θα βρείτε την τελευταία διχάλα, πίσω από την οποία θα δείτε έναν τεράστιο χώρο, ο οποίος αποτελεί το παρκινγκ της Σαντα Μαρια. Τα πεντακάθαρα νερά της παραλίας θα σας εντυπωσιάσουν.

Μήκος: 4χιλ

Χρόνος: 30 λεπτά

 

Οι τιμές ανάλογα από το επίπεδο, κυμαίνονται από 20€ έως 30€.

Για να λάβετε τις πιο έγκυρες πληροφορίες για την Πάρο και για τα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε με ποδήλατο στην Πάρο, μιλήστε με έναν ντόπιο κάτοικο της Πάρου μέσω του live chat!                   



Σχόλια

Τα Brands Μας