Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Παρος Αξιοθεατα / Νάουσα

Η Νάουσα είναι ο πιο γνωστός παραθαλάσσιος οικισμός της Πάρου. Το πανέμορφο αυτό ψαροχώρι απέχει 10 χιλιόμετρα από την Παροικιά, την πρωτεύουσα του νησιού, την οποία ακολουθεί και ως δεύτερη σε μέγεθος. Η Νάουσα είναι τόσο γραφική, που μπορεί να συγκαταλεχθεί στην λίστα με τα αξιοθέατα Πάρου. Το χωριό αυτό θεωρείται επίσης ως ένα από τα πιο όμορφα των Κυκλάδων και μάλιστα δικαιολογημένα. Αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή την εποχή του Bυζαντίου, η Νάουσα είναι χτισμένη με τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο τρόπο. Τα σπίτια της, όλα λευκά με μπλε παράθυρα,  είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας στενά σοκάκια, γεμάτα με κάθε είδους μαγαζιά, κάποια μικρά και κάποια πιο μεγάλα, τα οποία εμπορεύονται χειροποίητα κοσμήματα, είδη ρουχισμού, παραδοσιακά εδέσματα, κρασιά κ.α. Το κέντρο αυτού του αξιοθέατου της Πάρου, θεωρείται το γραφικό της λιμάνι, το οποίο φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους στόλους καϊκιών στις Κυκλάδες. Κατά μήκος του λιμανιού, υπάρχει πεζοδρόμιο το οποίο είναι γεμάτο με ψαροταβέρνες, μπαράκια και καφετέριες. Από εδώ αναχωρούν και καΐκια, κάθε 30 λεπτά προς τα γνωστά μέρη του κόλπου στο οποίο βρίσκεται η Νάουσα, όπως η παραλία Κολυμπήθρες, η παραλία Μοναστήρι που βρίσκεται στο χώρο του περιβαλλοντικού πάρκου Paros Park, προς τη παραλία Λάγγερη καθώς και το Aqua Park. Στο λιμάνι θα δείτε επίσης τα ερείπια του ενετικού κάστρου Μπαρμπαρόσα στο οποίο τελείωνε το ενετικό τοίχος που οχύρωνε την Νάουσα.
Κατά την περιήγηση σας στην Νάουσα, μην περιοριστείτε στο λιμανάκι. Εξερευνήστε τα σοκάκια της καθώς και εκεί θα βρείτε κρυμμένα εστιατόρια, μικρές ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία.
Ένα μνημείο της Νάουσας είναι η κεντρική της εκκλησία, Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία δεσπόζει σε λόφο σχεδόν στο κέντρο του χωριού.
Στην Νάουσα θα βρείτε επίσης ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας στο οποίο υπάρχουν εκθέματα όπως παραδοσιακές στολές, όχι μόνο της Πάρου, αλλά και από διάφορα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και το Μουσείο Κρασιού.
Οι φούρνοι της Νάουσας φτιάχνουν πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα, οπότε αξίζει να ξυπνήστε λίγο πιο νωρίς και να επισκεφτείτε ένα από αυτά.
Σε κοντινή απόσταση από την Νάουσα, προς τα ανατολικά, βρίσκεται η γνωστή παραλία Σάντα Μαρία και νοτιοανατολικά, το επίσης γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Αμπελάς.
Η νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση στη Νάουσα είναι έντονη. Στο κεντρικό δρόμο του χωριού, ο οποίος ξεκινάει από την μικρή γέφυρα, θα βρείτε καλοκαιρινά clubs, στα οποία η διασκέδαση κρατάει έως το πρωί.
Στις 23 Αυγούστου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι στο λιμάνι, με πυροτεχνήματα και αναπαράσταση της επιδρομής της Νάουσας από τους πειρατές. Όπου και αν διαμένετε στη Πάρο, αξίζει εκείνο το βράδυ να βρίσκεστε σε αυτό το πανέμορφο χωριό.
Προς την Νάουσα εκτελούνται τακτικά δρομολόγια τοπικών λεωφορείων σχεδόν από όλη τη Πάρο.



Σχόλια

Τα Brands Μας