Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Παρος Αξιοθεατα / Εκατονταπυλιανή - Παροικιά

Η Παναγία Εκατονταπυλιανή βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Πάρου, την Παροικιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από όλη την Ελλάδα. Η Εκατονταπυλιανή γνωστή και ως Καταπολιανή, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα, μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας. Σύμφωνα με πηγές, η εκκλησία Εκατονταπυλιανή, κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον 4ο αιώνα, για να εκπληρώσει το τάμα της μητέρας του, της Αγίας Ελένης.
Η ονομασία του ναού προέρχεται από της 99 φανερές πόρτες του κτίσματος, ενώ η τελευταία, η εκατοστή, θα φανερωθεί όταν η Κωνσταντινούπολη επιστρέψει στα χέρια των Ελλήνων.
Η Εκατονταπυλιανή έχει υποστεί πολλές ζημιές στη μακρά ιστορία της. Μια από τις πρώτες έγινε την εποχή του Ιουστινιανού από πυρκαγιά και ο ίδιος ασχολήθηκε με την ανακατασκευή του.  Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν επίσης από τις επιδρομές το 1537 από τον Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα, το 1666 από τον Μουσταφά Καπλάν και κυρίως από το μεγάλο σεισμό το 1733. Κατά την διάρκεια των επισκευών του ναού μετά το 1733, έγιναν πολλές προσθήκες με στόχο την ενίσχυση του κτιρίου, οι οποίες άλλαξαν την μορφή του. Το γεγονός ότι ανακατασκευαζόταν τόσες φορές, το καθιστά επίσης ένα σημαντικό μνημείο αρχιτεκτονικής. Ο συνδυασμός των παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών τάσεων, καθώς και υλικών από αρχαίους ναούς της Πάρου, όπως το μάρμαρο, προσθέτουν στην Εκατονταπυλιανή άλλο ένα στοιχείο, έκτος από την ιστορία της, το οποίο την καθιστά σημαντικό αξιοθέατο της Πάρου.       
Το 1965 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της Εκατονταπυλιανής στην μορφή που είχε την εποχή του Ιουστινιανού, από τον ακαδημαϊκό Αναστάσιο Ορλανδό. Η αποκατάσταση αυτή χρειάστηκε 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Επισκεπτόμενοι την Εκατονταπυλιανή, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε όλο το συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από τον κύριο ναό, μέσα στο οποίο βρίσκονται τα παρεκκλήσια του Αγίου Φιλίππου, των Αγίων Αναργύρων και της Οσίας Θεοκτίστης.
Το εσωτερικό του κύριου ναού είναι πολύ εντυπωσιακό. Εκεί θα βρείτε τέσσερεις κίονες κορινθιακού ρυθμού, στο ιερό την εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής του 17ου αιώνα και πολλά γλυπτά μαρμάρινα διάκοσμα. Ο τρούλος της εκκλησίας είναι πολύχρωμος και ακριβώς από κάτω του υπάρχει αναπαράσταση των εξαπτέρυγων Σεραφείμ, όμοια με τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφιάς.  
Εκτός από τον κύριο ναό, θα βρείτε το Βαπτιστήριο, τον ναό της Αγίας Θεοδοσίας, το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου και την Βασιλική του Αγίου Νικολάου.
Το Βαπτιστήριο, το οποίο βρίσκεται εκτός του κεντρικού ναού, χτίστηκε επίσης το 4ο αιώνα και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως. Το εντυπωσιακό σε αυτό το τμήμα της Εκατονταπυλιανής, είναι η μαρμάρινη κολυμβήθρα σε σχήμα σταυρού.
Αξίζει να γνωρίζετε ότι ο η Εκατονταπυλιανή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και η ιερή εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής είναι η πιο σημαντική προσκυνηματική εικόνα των Κυκλάδων, μετά την εικόνα της Παναγίας της Τήνου.
Αν κατά την επίσκεψη σας στη Πάρο, δεν διαμένετε στην Παροικιά, αξίζει να κάνετε το ταξίδι για να δείτε από κοντά αυτό το στολίδι του νησιού. Εξάλλου, μπορείτε να συνδυάσετε την περιήγηση στην Εκατονταπυλιανή, με μπάνιο σε μια από τις κοντινές παραλίες (Λιβάδια, Μαρτσέλο, Κριός) και την θέα του φανταστικού ηλιοβασιλέματος. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε άλλα αξιοθέατα της πρωτεύουσας, όπως το Ενετικό Κάστρο, το Αρχαίο Νεκροταφείο ή να χαθείτε στα σοκάκια της, τα οποία είναι γεμάτα με μαγαζιά.



Σχόλια

Τα Brands Μας