Έχεις απορία για την Σίφνο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Σίφνος / Σιφνος Χωρια / Κάστρο Σίφνου

Το Κάστρο της Σίφνου είναι αναμφισβήτητα ο πιο εντυπωσιακός οικισμός του νησιού. Βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλ από την πρωτεύουσα Απολλωνία και 8 χιλ από τις Καμάρες. Χτισμένο πάνω σε ένα λόφο στις ανατολικές ακτές της Σίφνου, Το Κάστρο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού και τα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αυτή της Ακρόπολης της Αρχαίας Σίφνου στην κορυφή του λόφου η οποία ήταν περικυκλωμένη από προστατευτικό τοίχος, αποδεικνύουν ότι η περιοχή αυτή ήταν κατοικήσιμη από την 3η χιλιετία π.Χ.
Το σημερινό Κάστρο αποτελεί ενετική κατασκευή του 1635. Η επίσκεψη μέσα στα σοκάκια του, θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, παρά το γεγονός ότι κατοικείται τόσο από ντόπιους όσο και από Σιφναίους που επισκέπτονται το νησί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αρχιτεκτονική του Κάστρου, το οποίο έχει τον χαρακτήρα του οχυρού, χαρακτηρίζεται από στενά πλακόστρωτα σοκάκια, μικρά σπίτια χτισμένα κολλητά, με μικρές πόρτες εισόδου και μικρά χαμηλωμένα παράθυρα. Αυτή η μορφή υπάρχει κυρίως στις εξωτερικές πλευρές του οικισμού καθώς αυτές αποτελούσαν το προστατευτικό τοίχος και την πρώτη ζώνη άμυνας. Στο εσωτερικό του Κάστρου υπάρχουν τα αρχοντικά σπίτια, πιο μεγάλα σε μέγεθος από τα περιφερειακά, με δύο επίπεδα. Σε πολλά σημεία του Κάστρου θα βρεθείτε μπροστά σε μικρές ξύλινες γέφυρες πάνω από τα σοκάκια, τις οποίες οι κάτοικοι χρησιμοποιούν για να μετακινούνται μέσα στο οικισμό. Τα χρώματα μέσω στο οικισμό είναι παραδοσιακά. Λευκά σπίτια με ξύλινα μικρά μπαλκόνια, μπλε ή κόκκινα παράθυρα και πόρτες, μαζί με τις εισόδους στο Κάστρο που ονομάζονται λόζιες, αξίζουν πολλές φωτογραφίες. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν εκείνα τα σημεία, όπου για την οικοδομή χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα από τους προϊστορικούς χρόνους.   
Στο Κάστρο κατά τον 17ο αιώνα, ιδρύθηκε η Σχολή του Παναγίου Τάφου, η οποία είναι και γνωστή ως Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους και στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Στέφανου. Ο οικισμός γενικά διαθέτει πολλές εκκλησίες του ίδιου αιώνα, που αποτελούν και μνημεία, όπως ο Αγιος Νικόλαος, ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η Θεοσκέπαστη, η Αγία Αικατερίνη, η Κοίμηση της Θεοτόκου και η Παναγία της Ελεούσας. Ίσως το πιο γραφικό μέρος του Κάστρου και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Σίφνου, είναι η εκκλησία των Επτά Μαρτύρων. Χτίστηκε στην κορυφή ενός μικρότερου λόφου, στην ανατολική πλευρά του Κάστρου. Για να φτάσετε στην εκκλησία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα σκαλοπάτια, που δεν είναι ιδιαίτερα απότομα. 
Το Κάστρο συγκεντρώνει επίσης πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Κάστρου διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο οικισμό βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, με εκθέματα από ανασκαφές όλου του νησιού.
Στο Κάστρο θα συναντήσετε λιγοστές καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες. Αξίζει να δοκιμάσετε κάποιο από τα γλυκά των ζαχαροπλαστείων!
Τα παραθαλάσσια σπίτια στον μικρό κόλπο που θα βλέπετε κοιτώντας νότια, είναι η Σεράλια. Και εκεί υπάρχει ταβέρνα στην οποία μπορείτε να ξεκουραστείτε και να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σεράλια αποτελούσε το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου.
Για να φτάσετε στο Κάστρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τοπικό λεωφορείο από την Απολλωνία.

 



Σχόλια

Τα Brands Μας