Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Αρχαιολογικοι Χωροι Παρου / ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΠΑΡΟΥ - ΜΑΡΑΘΙ

Το Αρχαίο Λατομείο Πάρου βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Παροικιάς και 10 χιλιόμετρα νότια της Νάουσας, πολύ κοντά στον ήσυχο και γραφικό οικισμό, το Μαράθι. Στο λατομείο αυτό γινόταν η εξόρυξη, ίσως της καλύτερης ποιότητας στο κόσμο, μαρμάρου από την πρωτοκυκλαδική εποχή έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Το παριανό μάρμαρο, το οποίο λεγόταν και λυχνίτης, καθώς η εξόρυξη του γινόταν στις σήραγγες μέσα στο βουνό και οι εργάτες χρησιμοποιούσαν λυχνίες για να φωτίζουν τον τόπο, αποτελούσε την μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα της Πάρου και την μεγαλύτερη πηγή οικονομικών πόρων του νησιού. Η μοναδική καθαρότητα του το έκανε περιζήτητο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το μάρμαρο Πάρου χρησιμοποιήθηκε σε πολλά έργα γλυπτικής, αλλά και σε ναούς. Οι πιο γνωστοί πρεσβευτές του είναι η Αφροδίτη της Μήλου, οι Κόρες της Ακρόπολης, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο, η Νίκη της Δήλου, ο θησαυρός των Σίφνιων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο Ερμής του Πραξιτέλη. Θεωρείται ότι το 70% των μαρμάρινων γλυπτών στις περιοχές του Αιγαίου, έχουν κατασκευαστεί από αυτό της Πάρου.

Το μάρμαρο Πάρου είναι ξεχωριστό εξαιτίας της διαφάνειας του, δηλαδή του βάθους στο οποίο εισέρχεται το φώς. Συγκριτικά, στο μάρμαρο της Πεντέλης το φως εισέρχεται σε βάθος 1,5 εκατοστών και στο περίφημο μάρμαρο της Καράρας στην Ιταλία 2,5 εκατοστά. Το Παριανό μάρμαρο επιτρέπει στο φώς να διεισδύσει σε βάθος από 3,5 έως 7 εκατοστά.

Στην περιοχή του Αρχαίου Λατομείου σώζονται έως σήμερα οι αρχαίες επιγραφές και σήραγγες που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι της Πάρου για να προμηθεύουν του καλλιτέχνες σε όλη την Ελλάδα.

Σε πολλά από τα χτίσματα της Πάρου, τόσο αρχαία όσο και πιο σύγχρονα, ακόμα και σπίτια που κατοικούνται έως σήμερα, είναι φανερή η παρουσία αυτού του ντόπιου υλικού.

Η επίσκεψη σας στο λατομείο μπορεί να συνδυαστεί με μια ωραία βόλτα στο γραφικό χωριό Λεύκες, το οποίο βρίσκεται 6 χιλιόμετρα νοτιότερα, ή με μπάνιο σε μια από τις παραλίες της ανατολικής Πάρου.

Για να λάβετε τις πιο έγκυρες πληροφορίες για την Πάρο και για το Αρχαίο Λατομείο Πάρου, μιλήστε με έναν ντόπιο κάτοικο της Πάρου μέσω του live chat!

 



Σχόλια

Τα Brands Μας