Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Μουσεια Παρου / Βυζαντινό Μουσείο Πάρου

Το Βυζαντινό Μουσείο Πάρου βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα του νησιού και πιο συγκεκριμένα στον χώρο της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο της Ελλάδας.
Το Βυζαντινό Μουσείο Πάρου ξεκίνησε την λειτουργία του, μετά από προσπάθεια του Γεωργίου Σκαραμαγκά (γεννημένου το 1867), αρχιμανδρίτη και εφημερίου της Εκατονταπυλιανής. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του μουσείου τα εκθέματα περιλάμβαναν εικόνες και κειμήλια από το 17ο και 18ο αιώνα, από διάφορες εκκλησίες της Παροικιάς και κυρίως της Εκατονταπυλιανής.
Το Βυζαντινό Μουσείο Πάρου, μετά το θάνατο του Γεωργίου Σκαραμαγκά το 1944, κλείνει και γενικά, περνάει πολλές αναστολές στην λειτουργία του. Ξανά ανοίγει υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, αλλά μετά την αποχώρηση του, το μουσείο κλείνει για άλλη μια φορά. Το Απρίλιο του 1993, με την συνεργασία του Μητροπολίτη
Αμβροσίου και της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ανοίγει πάλι τις πόρτες του, με περιορισμένο αριθμό εκθεμάτων και ταυτόχρονα ξεκινάει η συντήρηση των υπολοίπων.
Τελικά, κατά τον εορτασμό των 17 αιώνων της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στις 21 Μαΐου 1996, εγκαινιάζεται η ολοκληρωμένη έκθεση του μουσείου. Σήμερα ο χώρος αποτελείται από δυο αίθουσες και ένα παρεκκλήσι. Η συλλογή περιλαμβάνει τον ξυλόγλυπτο επιτάφιο της Εκατονταπυλιανής, εικόνες και κειμήλια από το 17ο και 18ο αιώνα, έργα αργυροχοΐας, ξυλόγλυπτα, πόρτες και διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια.


Ώρες λειτουργίας: την θερινή περίοδο καθημερινά και όλη μέρα
Τηλέφωνο: 22840-21243

Για να λάβετε τις πιο έγκυρες πληροφορίες για την Πάρο και για το Βυζαντινό Μουσείο της Πάρου, μιλήστε με έναν ντόπιο κάτοικο της Πάρου μέσω του live chat! 
 



Σχόλια

Τα Brands Μας