Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Παρος Χωρια / Λεύκες Πάρος

Οι Λεύκες Πάρου είναι σύμφωνα με πολλούς, το πιο όμορφο χωριό του νησιού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα σας, πρέπει να το επισκεφτείτε. Οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Είναι το πιο ψηλό χωριό του νησιού, χτισμένο σε υψόμετρο 250μ. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού επέλεξαν αυτό το μέρος για να εγκατασταθούν, φοβούμενοι τους πειρατές. Μερικοί από αυτούς, ήταν και πρόσφυγες από την Κρήτη.
Οι Λεύκες δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Δεν είναι μόνο οι τουρίστες που έρχονται εδώ για να απολαύσουν την βόλτα τους στην φύση, αλλά και ντόπιοι κάτοικοι της Πάρου. Το χωριό είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στην φύση της Πάρου. Σε κοντινή απόσταση από τις Λεύκες δεν υπάρχει κανένας άλλος οικισμός και η ησυχία και γαλήνη που επικρατεί στο χωριό, θα είναι το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε όταν φτάσετε εκεί.
Το κεντρικό σημείο του χωριού είναι η Ράμνος. Στον κεντρικό αυτό δρόμο θα βρείτε τουριστικά μαγαζιά από τα οποία μπορείτε να ψωνίσετε σουβενίρ για τους αγαπημένους σας, μερικά γραφικά ταβερνάκια όπου θα απολαύσετε νόστιμα πιάτα με τις παραδοσιακές συνταγές τόσο του χωριού, όσο και της Πάρου με θέα την θάλασσα και το κοντινό νησί της Νάξου καθώς το χωριό είναι αμφιθεατρικό. Δεν λείπουν και τα παραδοσιακά καφενεία. Πάνω στην οδό Ράμνο, βρίσκονται και τα περισσότερα αξιοθέατα των Λευκών. Ανάμεσα στα νεοκλασικά κτίρια που θα σας συνοδεύουν στην βόλτα σας, θα βρείτε το Σπίτι της Λογοτεχνίας. Από την Ράμνο θα μπορείτε να χαθείτε στα στενάκια του χωριού και είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε. Τα σπίτια των κατοίκων στις Λεύκες έχουν ως κύριο χρώμα το λευκό και πολύ συχνά συνοδεύεται και από ένα άλλο. Στις αυλές και τα παράθυρα των σπιτιών θα δείτε πολύχρωμα λουλούδια τα οποία συμπληρώνουν την «μαγεία» του χωριού. Θα συναντήσετε επίσης πολλές μικρές εκκλησίες.  
Η κεντρική πλατεία στις Λεύκες είναι επίσης αξιόλογο αξιοθέατο. Εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε στο παραδοσιακό καφενείο και να βγάλετε φωτογραφείς του μνημείου των Ηρώων.
Το πιο γνωστό αξιοθέατο και σύμβολο των Λευκών είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας. Χτισμένος σε ύψωμα το 1835, με την χαρακτηριστική είσοδο και την εντυπωσιακή πρόσοψη με τα δύο καμπαναριά, ο ναός της Αγίας Τριάδας, έχει κηρυχτεί ως διατηρητέο μνημείο. Αξίζει να γνωρίζεται ότι χτίστηκε από ντόπιους τεχνίτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν παριανό μάρμαρο. Αλλες γνωστές εκκλησίες του χωριού είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η εκκλησίες της Αγίας Κυριακής και ο ναός της Παναγίας της Υπαπαντής.
Στις Λεύκες διοργανώνεται ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια στη Πάρο, γνωστό ως η γιορτή του Καράβολα. Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία συμβολίζει τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού και πραγματοποιείται στο τέλος Αυγούστου. Το γλέντι κρατάει ως το πρωί και το κυρίως πιάτο που σερβίρεται είναι οι καράβολες, δηλαδή μεγάλα ντόπια σαλιγκάρια, που συνοδεύονται από ρεβίθια, σκορδαλιά και άλλα ορεκτικά. Φυσικά δεν λείπει το άφθονο κρασί.
Οι Λεύκες βρίσκονται στην κεντρική Πάρο και απέχουν 11 χιλιόμετρα από την Παροικιά, την πρωτεύουσα του νησιού και 11 χιλιόμετρα από την Νάουσα. 
      

Για να λάβετε τις πιο έγκυρες πληροφορίες για την Πάρο και τα χωριά της Πάρου, μιλήστε με έναν ντόπιο κάτοικο της Πάρου μέσω του live chat!                



 

Σχόλια

Τα Brands Μας