Έχεις απορία για την Πάρο?
Ρώτησε έναν ντόπιο!

Σύγκρινε τιμές ξενοδοχείων!

Δραστηριότητες στην Πάρος / Παρος Χωρια / Παροικιά

Η Παροικιά Πάρου είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Στην Παροικιά βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι της Πάρου και η πρώτη σας επαφή με το νησί θα είναι το «καλωσόρισμα» από τις γνωστές πόρτες, τις βραχονησίδες που βρίσκονται λίγο έξω από τον Κόλπο της Παροικιάς. Το χαρακτηριστικό του λιμανιού της Παροικιάς είναι ο μύλος, τον οποίο θα δείτε μπροστά σας μόλις περάσετε τα προστατευτικά κάγκελα. Μέσα στο μύλο βρίσκεται το γραφείο τουρισμού, όπου μπορείτε να προμηθευθείτε διάφορα φυλλάδια σχετικά με τη Πάρο.
Η Παροικιά και η γύρω περιοχή κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην θέση της σύγχρονης Παροικιάς, στο παρελθόν βρισκόταν η αρχαία πόλη. Στην περιοχή Βίντσι βρίσκεται το αρχαίο νεκροταφείο, το οποίο χρησιμοποιούταν από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. και είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη οργανωμένης κοινωνίας εκείνη την περίοδο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου βρίσκονται και άλλα ευρήματα από πολλές εποχές όπως νεολιθική, αρχαϊκή Πρωτοκυκλαδική κ.α. του νησιού άλλα και από τον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού (μια μεγάλη σε μέγεθος βραχονησίδα νότια της Αντίπαρου). Επίσης, στον λόφο της Αγίας Αννας υπάρχουν δύο επιπλέον αρχαιολογικά ευρήματα. Το Ασκληπιείο και ο ναός του Πύθιου Απόλλωνα. Το Ασκληπιείο είναι ο ναός αφιερωμένος στον Ασκληπιό, το θεό της Ιατρική που λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα.
Από τον αρχαίο κόσμο της Παροικιάς και της Πάρου δεν θα μπορούσε να λείπει χώρος λατρείας του θεού Απόλλωνα. Έτσι, 3 χιλιόμετρα βόρεια της Παροικιάς πάνω σε έναν λόφο, υπάρχει χώρος λατρείας του Απόλλωνα του Δήλιου, ο οποίος είναι στραμμένος προς τη Δήλο (μια αρχαία πόλη σε βραχονησίδα απέναντι από τη Μύκονο). Εκεί βρισκόταν και ναός της μεγάλης αδελφής του θεού, της Αρτέμιδος αλλά και αρχαίο νεκροταφείο.      
Στην Παροικιά υπάρχουν ερείπια του Ενετικού Κάστρου, το οποίο χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Σανούδο που ήταν ο δούκας της Νάξου. Το τείχος που κάστρου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Παροικιάς καθώς επειδή για την κατασκευή του, χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα και κομμάτια από κολώνες αρχαίων ναών της Πάρου. Το Κάστρο είναι τοποθετημένο αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο.
Ίσος το πιο γνωστό από όλα τα αξιοθέατα της Παροικιάς, είναι η εκκλησία Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα. Η Εκατονταπυλιανή χτίστηκε τον 4ο αιώνα και το όνομα της εκκλησίας προέρχεται, σύμφωνα με την παράδοση, από τις 100 πύλες ή πόρτες της, από τις οποίες οι 99 είναι φανερές και η τελευταία θα φανερωθεί με το άνοιγμα της μυστικής πόρτας στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το Βυζαντινό Μουσείο Πάρου. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν εκθέσεις από εικόνες, γλυπτά από ξύλο, και άλλα αντικείμενα και κειμήλια της Πάρου. Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή βρίσκεται μέσα στην Παροικιά.
Οι παραλίες κοντά στην Παροικιά είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα και απαιτήσεις των επισκεπτών της Πάρου. Η πιο κοντινή παραλία, η οποία βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πρωτεύουσα του νησιού, είναι τα Λιβάδια. Πρόκειται για μια μεγάλη σε μήκος αμμουδιά, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, πολλές ταβέρνες και καφετέριες κατά μήκος της. Μέσα στην Κόλπο της Παροικιάς και απέναντι από την πόλη, υπάρχουν και άλλες παραλίας όπως το Κριός και το Μαρτσέλο, και οι δύο αμμουδερές και πολύ καλά οργανωμένες, που είναι και από τις καλύτερες της Πάρου. Αν ψάχνετε για κάτι πιο ήσυχο και απομονωμένο στο βόρειο τμήμα του κόλπου υπάρχει η παραλία του Αγίου Φωκά. Στις παραλίες του βόρειου τμήματος του Κόλπου της Παροικιάς, μπορείτε να φτάσετε με δύο τρόπους. Με αυτοκίνητο κάνοντας το γύρο του κόλπου ή με καΐκι από το λιμάνι της Παροικιάς, κάτι που είναι πιο απολαυστικό ακόμα και όταν επικρατούν οι καλοκαιρινοί βόρειοι άνεμοι.
Νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Πάρου, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται άλλη μια γνωστή παραλία, ο Παρασπόρος. Και αυτή αποτελείται από άμμο, είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως ήσυχη και κατάλληλη για παιδιά. Λιγότερο δημοφιλής αλλά πιο κοντινή στην Παροικιά είναι η παραλία Δελφίνι, μια μικρή σε μέγεθος αμμουδιά σε σχήμα τριγώνου.
Στην Παροικιά υπάρχουν πολλές καφετέριες. Οι πιο γνωστές βρίσκονται δυτικά του λιμανιού πάνω στον παραλιακό δρόμο. Από εκεί θα έχετε την δυνατότητα να θαυμάσετε ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, απολαμβάνοντας το κοκτέιλ σας. Από την πρωτεύουσα της Πάρου, δεν λείπουν ταβέρνες και εστιατόρια. Σε αυτά θα δοκιμάσετε νόστιμα πιάτα, τόσο θαλασσινών και ψαριών όσο και κρεατικών.
Μπορείτε να χαθείτε στα σοκάκια της Παροικιάς, τα οποία είναι γεμάτα με μικρά μαγαζάκια, από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε κάθε είδους δώρα για τους αγαπημένους σας, αλλά και κρυμμένες καφετέριες και μικρές ταβερνούλες.
Αν θέλετε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα καθώς κάνετε περίπατο, σας προτείνουμε να κατευθυνθείτε δυτικά στο ύψωμα όπου υπάρχει και ένας γραφικός μύλος.
Τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Παροικιά είναι πολλά. Έχετε να επιλέξετε από οικονομικά διαμερίσματα και οικογενειακά ξενοδοχεία, έως πολυτελείς σουίτες που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.
Από την Παροικιά, αν δεν διαθέτετε το δικό σας μέσο μετακίνησης, θα έχετε πρόσβαση σε περισσότερα μέρη της Πάρου, με τα τοπικά λεωφορεία.  
   

Για να λάβετε τις πιο έγκυρες πληροφορίες για την Πάρο και τα χωριά της Πάρου, μιλήστε με έναν ντόπιο κάτοικο της Πάρου μέσω του live chat!            
 



Σχόλια

Τα Brands Μας